7 iulie 2014

Diagnosticul etiologic al accidentului vascular cerebral ramanea incert in circa 25% din pacienti. Cum tratamentul preventiv secundar difera mult in functie de etiologie( anticoagulante in originea cardioembolica legata cel mai frecvent de fibrilatia atriala versus antiagregante in originea aterotrombotica), necesitatea unui diagnostic etiologic clar este evidenta.

Pana in prezent, cea mai utilizata tehnica de diagnostic a fibrilatiei atriale paroxistice in urma unui eveniment cerebrovascular era inregistrarea continua de 24 de ore.

Un studiu recent publicat saptamana trecuta in NEJM, realizat pe un efectiv de 572 de pacienti care au primit un diagnostic recent de AVC sau AIT a permis sa se afirme ca inregistrarea continua pe o durata de 30 de zile, versus cea standard de 24 de ore, permite diagnosticarea unui numar de 5 ori mai mare de episode de FA. In cifre absolute, aceasta a fost regasita la 45 din cei 280 de pacienti care au purtat dispozitivul neinvaziv de inregistrare fata de 9 din cei 277 de pacienti carea au fost explorati prin metoda traditionala. Aceasta se traduce prin necesarul de a explora 8 pacienti pentru a regasi un eveniment. Prin contrast, evaluarea clinica standard nu transa diagnosticul etiologic la doar 0.5% din pacienti.

admin