Intelegerea propriei boli si a tratamentului este una din etapele importante in aderenta la planul terapeutic, unul din principalii factori implicati in ameliorare sau vindecare.
Astazi despre Boala Horton
Boala Horton sau Arterita celulară gigantă este o boala inflamatorie a tunicii interne a arterelor. Cel mai adesea afectează arterele din cap, în special cele din temple. Din acest motiv, arterita de celule uriașe este uneori numită arterită temporală. Ea apare in special la pacienții cu vârsta peste 60 ani.
Diagnosticarea bolii Horton, in special la debutul bolii poate fi dificilă deoarece tabloul bolii este incomplet.
Simptomele principale sunt durerile de cap in special pe jumătatea capului, sensibilitate la scalp, durere la nivelul maxilarului și probleme de vedere.
Examenul clinic poate evidenția la nivelul arterei temporale o rigiditate atipica si o hipersensibilitate la nivelul scalpului.
La nivelul analizelor de sânge pare un sindrom inflamator(VSH ul sau CRP ul crescut) si in timp poate sa apară si anemie(globulele roșii scăzute). Diagnosticul de certitudine se pune pe biopsia de artera temporală. Ecografia doppler la nivelul arterei temporale devine din ce in ce mai utilizata datorita neinvazivitații, cu o buna sensibilitate in special corelata cu răspunsul la 2 săptămâni de tratament.
Tratamentul prompt cu medicamente corticosteroid ușurează, simptomele arterei celulare uriașe și poate preveni pierderea vederii. Veți începe probabil să vă simțiți mai bine în zilele de la începerea tratamentului. Dar chiar și cu tratament, recidivele sunt frecvente. Dacă este lăsată netratată, aceasta poate duce la accident vascular cerebral sau orbire.
Tratamentul si evoluția bolii vor trebui monitorizate in mod regulat.