6 iulie 2014

Refluxul gastroesofagian simptomatic conduce la un o crestere a cazurilor de esofagita si a metaplaziei intestinale esofagiene, amandoua premergatoare leziunilor neoplazice. Exista insa in prezent un numar important de leziuni neoplazice si preneoplazice esofagiene care aparent nu sunt legate de existenta unui reflux simptomatic.

O echipa anglo-malaeziana a publicat luna aceasta in Gut un experiment realizat pe 24 de voluntari sanatosi. Acesta incerca sa evidentieze existenta refluxului esofagian asimptomatic si a permis sa se exidentieze doi importanti factori de risc pentru refluxul esofagian asimptomatic. Utilizand un clip magnetic plasat intraesofagian prin metode endoscopice, cercetatori au realizat monitorizari multi canal a pH intraesofagian si a presiunii exercitate de sfincterul esofagian inferior.

Cei doi factori de risc evidentiati au fost obezitatea viscerala si cresterea volutara a presiunii intra-abdominaleprin purtarea unei centuri. Cele mai importante modificari atit de pH esofagian si presiune sfincteriana au fost obtinute la subiectii obezii purtatori de centura, insa si obezitaea si portul centurii au fost asociati cu pH-uri esofagiene corespunzatoare unor fenomenede reflux asimptomatic. Fenomenul este datorat in principal unui fenomen de herniere transhiatala a sfincterului esofagian inferior care conduce la un reflux esofagian pe un segment scurt, de 0,5 pana la 1,5cm.

Acest studiu aduce deci explicatii cu privire la etiologia leziunilor inflamatorii si/sau displazice ale esofagului inferior dar si asupra unor factor de risc potential reversibili.

admin